گیمیفیکیشن چیست و در بازاریابی دیجیتال چه مفهومی دارد؟

گیمیفیکیشن چیست

برای برقراری ارتباط با مخاطبان و مشتریان، هم چنین افزایش میزان تعامل، روش های زیادی وجود دارد که گیمیفیکیشن یکی از آن ها است و با افزایش حس رقابت در میان کاربران آن ها را برای گرفتن امتیاز و دستاورد های بیشتر در بازی ترغیب می‌کند و به همین علت باعث افزایش تعامل بیشتر برند با مشتریان می‌شود. در واقع المان ها و راه حل های جذاب را برای برند شما فراهم می‌کند. یکی از مهم ترین کاربردهای گمیفیکیشن در بازاریابی، کاربرد گیمیفیکیشن در دیجیتال مارکتینگ است. حالا برویم به طور کامل با مفهوم گیمیفیکیشن آشنا شویم و تاثیر آن را در دیجیتال مارکتینگ بررسی کنیم. با ما همراه باشید.  

گیمیفیکیشن (Gamification) چیست؟

گیمیفیکیشن در کلمه به معنای (بازی‌کاری)، (بازی آفرینی)، (شبه بازی) و …. است. گیمیفیکیشن در مفهوم و به طور کامل تر یعنی دخیل کردن تفکرات، مکانیزم، روش‌ و فنون بازی به فعالیت‌ هایی که اصولاً بازی نیستند. در بازی آفرینی، با تعیین کردن جایزه با هدف معرفی محصولاتتان، حس رقابت در مخاطبان شکل می‌گیرد. در واقع منظور از بازی به معنای واقعی کلمه نیاز نیست بازی (گیم) طراحی کنید.

 

گیمیفیکیشن
Gamification چیست؟

 

گیمیفیکیشن در دیجیتال مارکتینگ به چه صورت است؟

اصلی‌ ترین و مهم ‌ترین چالش تبلیغات و مارکتینگ درگیر کردن مخاطب است. یکی از اصول اصلی گیمیفیکیشن، مواردی همچون مسابقه، گردونه شانس، پازل و روش کار با آن ها برای ایجاد انگیزه وحس رقابت است. وظیفه‌‌ای که برای حل آن پیشنهاد می‌کنید، نباید خیلی پیچیده باشد تا افراد بتوانند آن ها را حل کرده و رد کنند. گیمیفیکیشن یکی از این مواردی است که هر کسب و کاری باید برای آن استراتژی داشته باشد.

انواع استراتژی های بازی آفرینی (Gamification) در دیجیتال مارکتینگ

بازی ‌های تبلیغاتی

این بازی ‌ها هدفشان معمولاً آموزش استفاده از محصولات و خدمات یک برند و تبلیغ آن است. معمولاً در شبکه ‌های اجتماعی تبلیغ می‌‌شوند و بر اساس لایک ‌هایی که در شبکه اجتماعی دریافت می‌کنند استوارند.

انتقال رسانه

برای تبلیغات و یا فروش با تولید یک رسانه مانند عکس یا فیلم و انتقال آن به یک محیط دیگر ایجاد می‌شود.

درگیر کردن کاربران

برای درگیر کردن کاربران با بخش مورد نظر وب سایت بازی هایی بر اساس پرسش و پاسخ در شبکه های اجتماعی برای تکمیل پروفایل مشتریان ایجاد می‌شود.

مطالعه بیشتر  موبایل مارکتینگ چیست ؟ و چرا اهمیت دارد

ایجاد تبلیغات در بازی

بازی ‌هایی که در آن ‌ها یک برند، محصول یا خدمات تبلیغ می‌شود.

مزایای گیمیفیکیشن
نتیجه‌ی استفاده از گیمیفیکیشن

 

مزایای استفاده از گیمیفیکیشن

برای جذب مخاطب باید دنبال راه های جدیدی باشید. تولید محتوای ویدیویی، تولید محتوای متنی، قرار دادن بنر و…. همه ی این ها شرط لازم برای دیجیتال مارکتینگ هستند اما فقط وجود شرط کافی نیست. طراحی یک گیمیفیکیشن اصولی باعث می‌شود از رقبایتان پیشی گیرید که مزایای آن عبارت است از:

  • (برندسازی) هر بازی قانون و هدف خودش را دارد و افراد بیشتری از بازی ما مطلع شده و برند سازی انجام می‌شود.
  • مشتریان با برند درگیر می‌شوند و میزان تعامل افزایش پیدا می‌کند.
  • تعیین وظیفه برای بازیکنان برای رسیدن به هدف مورد نظر
  • ایجاد روش‌ های مختلف برای افزایش میزان نرخ تبدیل

بدون وجود گیمیفیکیشن انجام هر یک از این کارها نیازمند تلاش و گذر زمان زیادی خواهد بود.

 

گیمیفیکیشن در چه زمینه هایی قابل استفاده است؟

در حال حاضر در ایران نیز از گیمیفیکیشن به روش ‌های مختلفی استفاده می‌شود که شامل:

ایجاد تنوع و جذابیت در آموزش

هدف اصلی از پیاده سازی گیمیفیکیشن، افزایش مشارکت، ارتباط، وفاداری و حس رقابت در افراد است.

بازی کاری می‌تواند در جنبه‌ های متنوعی از آموزش از جمله ارزشیابی، پاداش دادن به دانش آموزان و دانشجویان برای ایجاد انگیزه به آن ها و مراحل مختلف خودِ تدریس به کار رود.

افزایش انگیزه افراد و بالا بردن میزان بازده در محیط کار

پیاده سازی گیمیفیکیشن در محل کار به معنی بازی کردن سرکار نیست. بازی کاری و بازی کردن با هم متفاوت هستند. هدف اصلی از بازی کاری در محل کار، ایجاد انگیزه برای رقابت، یادگیری، پیشرفت و افزایش سرعت العمل و کارایی در کار است. یکی از اصلی ‌ترین روش ‌های پیاده سازی بازی کاری در محیط کار، ایجاد سازوکارهایی برای سنجش کیفیت کار افراد و در نظر گرفتن پاداش ‌های متناسب برای کارکنانی است که عملکرد بهتری‌ داشته‌اند.

 

مزایای استفاده از اینستاگرام
بازاریابی با اینستاگرام از طریق گیمیفیکیشن

 

استفاده در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام

به این صورت که در اینستاگرام یک ویدیوی تبلیغاتی قرار داده شده و از فالوئرها خواسته می‌شود تا ویدیو را بازنشر کنند تا از تخفیف به طور مثال 50 درصدی برای خرید محصولات بهره ‌مند شوند.یا سوالی در استوری طرح می‌شود و از فالوورهایش درخواست می‌کند به سوال مد نظر پاسخ دهند و هرکدام که پاسخ درست دادند برای آن ها امتیاز ویژه ای مانند استفاده از کد تخفیف برای محصول، شرکت دادن در قرعه کشی و غیره قائل می‌شود.

مطالعه بیشتر  معرفی ۱۰ تا از بهترین کتاب های دیجیتال مارکتینگ

 

چگونه گیمیفیکیشن را در استراتژی بازاریابی خود پیاده کنیم؟

تعیین هدف

تعیین کردن هدف مهم ترین قسمت برای شروع هر کسب و کاری است. شما باید بدانید که:

هدفتان از طراحی گیمیفیکیشن(بازی کاری) چیست؟

آیا این کار را برای شما جنبه‌ی سرگرمی دارد؟

آیا نسبت به آن جدی هستید و قصد دارید برند سازی کنید؟

شما با این کار می‌خواهید مشتری جذب کنید و به فروش برسید؟

شما باید برای تمامی پرسش های بالا پاسخ مناسب داشته باشید و هدف خود را حتما مشخص کنید تا برای کاربر هدف شما مشخص باشد و آن را دنبال کند.

 

طراحی بازی
طراحی بازی با گیمیفیکیشن

طراحی بازی

با توجه به کسب و کارتان بازی طراحی کنید. اگر سایت و فروش آنلاین دارید می‌توانید بستر بازی را در سایت فراهم کنید یا می‌توانید طراحی این بازی را درون پلتفرم اینستاگرام راه اندازی کنید.

بازی باید ساده و کوتاه باشد

قوانین بازی نباید طولانی باشد زیرا از حوصله کاربر و جامعه هدف خارج است. هم چنین برای بازی بازه زمانی در نظر بگیرید. برای استفاده از گیمیفیکیشن ابتدا باید از قدم های کوچک و پیوسته شروع کنید و به مروراز یک استراتژی بزرگ و پرهزینه استفاده کنید. می‌توانید ابتدا با فالو کردن پیج شما و یا لایک کردن عکس هایتان شروع کنید و جوایز کوچکی را قرار دهید.

مشورت با افراد متخصص

بازی کاری اغلب اوقات پیچیده می‌شود و به شکل بازی های بازاریابی بد از نظر طراحی در می‌آید. بنابراین می‌توانید برای استفاده از محیط های بازی سازی شده از خدمات و محصولات موسسات و شرکت های فعال در این زمینه استفاده کنید.

 

ربط گیمیفیکیشن به اهداف بازاریابی مورد نظر

گیمیفیکیشن را به اهداف بازاریابی خود ربط دهید. استراتژی بازی کاری خود را به گونه‌‌ای برنامه ریزی کنید که اطمینان پیدا کنید که کاربران تنها برای بازی از وبسایت شما بازدید نمی‌کنند.

 آیا استفاده از بازی کاری به معنای هدر دادن وقت است؟

باید به این نکته توجه کنیم استفاده از گیمیفیکیشن در تمامی موقعیت ‌ها مناسب نیست. یکی از این حالت ‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که تعداد المان ‌های بازی خیلی زیاد شود و فرآیند بازی کاری به خوبی طراحی نشده باشد.

مطالعه بیشتر  مفهوم ALT ، BLT و TTL در بازاریابی وتبلیغات

این اتفاقات وقتی که پاداش ‌ها بیش از حد در دسترس یا زیاد باشند هم پیش می‌آید. وقتی افراد برای کسب امتیاز به تلاش چندانی نیاز نداشته باشند، انگیزه چندانی برای فعالیت باقی نمانده و این پاداش ‌ها معنا و مفهوم خود را از دست می‌دهند.

 

Gamification
مثال هایی از (بازی کاری)

 

معرفی چند نمونه از گیمیفیکیشن های موفق 

گیمیفیکیشن نایک NikePlus در سال 2012

این برند برنامه‌ای طراحی کرده بود که مواردی مانند سرعت،کالری و… کاربر را زیر نظر داشته باشد و آن را اندازه بگیرد. کاربران می‌توانسته‌اند نتایج این را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارند و به رقابت بپردازند. در واقع گیمیفیکیشن زیر مجموعه های بازاریابی ویروسی است و تمام این کارها باعث آگاهی از برند می‌شود و هم چنین با خود فروش و محبوبیت به همراه می‌آورد.

استارباکس

استارباکس یکی از محبوب ترین برنامه های وفادارانه را در سطح جهان دارد. این شرکت برنامه‌‌ای را ایجاد کرده است که به مشتریان وفادار امکان جمع آوری ستاره هایی را می‌دهد که به دنبال جمع آوری این ستاره ها می‌توانند از نوشیدنی ها و جوایز رایگان بهره مند شوند.

 هویج

این بازی یکی از اشکال ساده کاربرد گیمیفیکیشن است. گیمیفیکشن هویج در واقع یک لیست تهیه شده از وظایف است. به گونه‌ای است که سعی می‌کند افراد را به اهدافی که برای خود تعیین کرده‌اند برساند.

 گیمیفیکیشن برند M&M در سال 2013

برند M&M قوی ترین گمیفیکشن را در سال 2013 برای کاربران خود عرضه کرد. این برند با طراحی یک بازی هیجان انگیز توانسته بود در فیسبوک 25 هزار لایک بگیرد. طراحی این مسابقه به گونه‌ای بود که تصویری از اسمارتیز های رنگی رنگی قرار داده بود که روی همه‌‌ی آن ها علامت M&M داشت و از کاربران خواسته بود اسمارتیزهایی که برند M&M  ندارند را در تصویر پیدا کنند و این کار برای کاربران بسیار جالب و هیجان انگیز بود.

 

سخن آخر

با استفاده ازگیمیفیکیشن می‌توانید تعامل خود را با کاربران افزایش دهید و باعث بازدهی افزایش کسب و کار خود شوید. هم چنین قدرت نفوذ خود را در سایت و شبکه های اجتماعی بالا ببرید و برند سازی کنید. گیمیفیکیشن نیاز به سرمایه زیاد ندارد و داشتن کمی خلاقیت همراه با مشخص کردن هدف، کافی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده

سایر مقالات دلوان

تبلیغات نیتیو چیست

تبلیغات همسان چیست؟ (native ads)

تبلیغات همسان یا بومی مفهوم ایجاد تبلیغاتی است که با محتوای صفحه به قدری منسجم باشد، در طراحی ادغام شده و با رفتار پلتفرم سازگار

هک رشد یا خلق رشد چیست؟

هک رشد یا خلق رشد فرایندی است که با به کارگیری آن می‌توان کسب و کار‌ها را صرف نظر از حوزه فعالیت آن‌ها گسترش داد.